Pruimkopparkiet (Psittacula cyanocephala)
Kenmerken
De pruimkopparkiet is een kleurrijke vogel die voornamelijk groen tot olijf geel is van kleur. Zijn staart en vleugel zijn voornamelijk een kleurenmix van blauw en groen. Op de vleugel zit een schoudervlek deze is rood van kleur. Bij de mannetjes is het hoofd is opvallend roze tot paarse gekleurd en de rand zwart omzoomt. Bij vrouwtjes is het hoofd vaak wat paars grijze van kleur en geel omzoomt. Ze behoren dus tot de seksueel dimorfische groepen. De pruimkopparkiet word gemiddeld 34 centimeter lang met een gewicht van 110 gram.
Oorspronkelijk leefgebied
De pruimkopparkiet komt van oorsprong uit india en Sri-lanka. Sri-lanka is een eiland onder India. Het klimaat is hier voornamelijk tropische savanneklimaat maar India kent ook andere klimaat types zoals tropisch klimaat, steppeklimaat etc.
Het menu
In het wild eet de pruimkopparkiet voornamelijk bessen, zaden, gras en kleine insecten. Ook eten ze van de gewassen die boeren verbouwen. In gevangenschap wordt de pruimkopparkiet vaak gevoerd met zadenmengels hoewel pellets aangeraden worden vanwege hun voedingswaarde en het feit dat de parkiet niet kan uitzoeken welke zaadjes hij het lekkerst vind en tevens kun je de parkiet dan bij voeden met zadenmengels, vers fruit en verse groenten. Meer over de aangeraden voeding kijk op voeding voor parkieten.
Gedrag
De pruimkopparkiet is een sociale vogel die in het wild in groepen leeft. Hij heeft in tegenstelling tot zijn soortgenoten een plezierige zang stem die een stuk minder schel klinkt als die van de meeste parkieten.
Voor informatie over de huisvesting van parkieten kijk dan op huisvesting.